27 Şubat 2008 Çarşamba

Hadeeee… Anti Depresanlar Da Tırt Çıktı İyi Mi!

İngiliz uzmanlar, milyarlarca dolarlık endüstri oluşturan dört antidepresanın orta, hafif ve ağır şiddette depresyon hastasında yok denecek kadar az, ağır vakalarda nispeten işe yaradığını buldu. ‘Antidepresanlar gerçekten işe yarıyor mu’ sorusuna cevap arayan İngiliz uzmanlar, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlara bakış açısını kökten değiştirebilecek bulgulara ulaştı.

Bİ TEK AĞIR VAKALARA YARIYOMUŞ O DA YANİ GIDIM BİŞİ.
Araştırma sonuçlarına göre, tıp dünyasında milyarlarca dolarlık bir endüstri oluşturan dört antidepresanın, orta, hafif ve hatta ağır şiddette depresyon hastaları üzerindeki etkisi yok denebilecek kadar azken, sadece çok ağır depresyon vakalarında nispeten işe yaradıkları ortaya çıktı. İngiltere'nin Hull Üniversitesi'nden Prof. Irving Kirsch önderliğinde yürütülen araştırma kapsamında, depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan Prozac, Effexor, Seroxat ve Serzone ilaçlarına ait tüm klinik deneylerin bilimsel dergilerde yayımlanmış ve yayımlanmamış verileri incelendi. Bilgi edinme yasası çerçevesinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) elde edilen veriler, ilaç şirketlerinin söz konusu ilaçları piyasaya sürmeden önce kendi işlerine yaramayan bazı verileri yayımlamamayı seçtiklerini gösteriyor.

KOBAY FARELERDE ASABİYET HALLERİ TERELELLİYMİŞ
Dördü de serotonin salgısını artırmaya dayalı çalışan ilaçların incelenme sonuçlarına göre, deneylerde bu dört ilacı alanlarla plasebo (sahte ilaç) alan hastalar neredeyse aynı derecede iyileşme gösterdi. Bu da demek oluyor ki, hafif, orta ve ağır şiddette depresyon hastalarındaki iyileşme ilaçların içeriğine değil, tedavi altında bulunmanın yarattığı psikolojiye bağlı. Prof. Kirsch, "Sonuçlara bakılırsa en ağır vakalar dışında depresyon hastalarına diğer tedavi yöntemleri sonuç vermedikçe, antidepresan ilaç yazmak için pek neden yok. Demek ki ilaçlara lisans verilmesi ve klinik deney sonuçlarının açıklanması konusunda da sorunlar var" diyor.


Alper Atalan