24 Mart 2008 Pazartesi

Youtube 10 gündür kapalı, kimseden 'çıt’ çıkmıyor

Video sitesi Youtube'a art arda erişim yasağı geliyor. Siteye yönelik üç ayrı mahkemenin verdiği 'yayın durdurma’ kararı var. Konuyu gündeme getirmesi beklenen sivil toplum örgütleri ise bu konuda sessiz

Aç-kapaya dönen video sitesi Youtube, Türkiye’de 10 gündür kapalı. Ne zaman açılacağı ise belli değil. Son dönemde Youtube’u dünyada kapatan ülkeler arasında bir Tayland, bir Çin, bir de Türkiye var. Kapatmak gerçekten de sansür olarak çağımıza yakışmıyor çünkü bir çözüm değil. Unutmayalım ki tüm dünya kapatılan bu video görüntülerini izliyor. Yasak sadece Türkiye’den internete bağlananları kapsıyor.İşin en ilginç ve şimdiye kadar üzerinde durulmayan yanı ise bilişim alanındaki sivil toplum örgütlerinin bu konuda sessiz kalması. Bilişimle ilgili her konuda kamuoyu oluşturmaya çalışan, demeçler veren, yetkililerle görüşen örgütler sıra sansüre gelince sessizliğe bürünüyor.
TBV, TBD, TİD...
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Tüm İnternet Derneği (TİD) ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) bu örgütlerin başında geliyor. Bu dernekler şimdiye kadar Youtube sansürüyle ilgili en ufak bir açıklamada bulunmadı. TBV, Türkiye’de yenilikçilerin destekçisi. Üye sayısı 9 bini aşan TBD ise, alanında en büyük sivil toplum örgütü. Bilişim ve e-dönüşümle ilgili olarak pek çok gelişmenin beklendiği bugünlerde sivil toplum örgütleri sanırız şimşekleri üzerine çekmek istemiyor. Ama bu arada olan Türkiye’deki internet kullanıcılarına oluyor. Ayrıca Youtube’a yapılanlar sansürün bir gün internette herkesin başına gelebileceğini gösteriyor. Türkiye’deki birçok site kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya. Yasaklar bir anda yayılabilir. Eğer korkulan olursa sessiz kalmanın çözüm olmadığını o zaman birlikte göreceğiz.
Kapattık, kapattık, kapattık!
12 Mart tarihinde Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla erişimi engellenen Youtube.com sitesine, kapatma üstüne kapatma geliyor. Bilindiği gibi mahkeme, Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve Türk bayrağına ağır hakaretler içeren görüntülerin yer aldığıYoutube’u kapatmıştı. Bunun ardından siteye 2 yasak daha geldi. Bu kez yasağa hükmeden kararlar, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi ve Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nden çıktı.
Engel koyan 11 ülkeden biriyiz
Ermenistan
Çin
Brezilya
İran
Fas
Suudi Arabistan
Suriye
Tayland
Türkiye
Birleşik Arap Emirlikleri
Pakistan



BAG Notu: Aynı anda Slide. Com sitesi de Çivril Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla kapandığı için blogun sağ tarafında yer alan "Gırgır- HBR- Sıdıka" slayt gösterileri yayınlanamamaktadır.