20 Mayıs 2008 Salı

Büyük Birader toplumuna bir adım daha

İngiltere'de telekomünikasyon şirketlerinin telefon ve SMS kayıtlarını 12 ay boyunca saklamasını öngören ve Ekim'de yürürlüğe giren düzenlemenin ardından, şimdi de İnternet'te girilen siteler, e-posta yazışmaları ve İnternet telefonu kullanımının da -ve bu kez hükümetçe- izlenmesini öngören yeni bir tasarı hazırlanıyor.
İngiliz Times' gazetesinin manşetten duyurduğu haberde, George Orwell'ın ünlü '1984' adlı romanına atfen 'Telefon ve e-postalara 'Büyük Birader' veri tabanı' başlığı kullanıldı.
Elde edilen bilgilerin 12 ay süreyle saklanacağı ve mahkemeden izin alınarak incelenebileceği belirtiliyor.
Times, terör zanlılarının takibi amacıyla hazırlanan yasa tasarısının kabul edilmesi halinde, artık internete her girişin kaydedileceğini, kimlik kartları ve sağlık kayıtlarından oluşacak büyük veri tabanlarının ardından bu önerinin, 'Büyük Birader' toplumuna ilişkin yeni bir alarm anlamına geleceğini belirtti.
Ancak milyarlarca kayıttan oluşacak sistemin nasıl yönetileceğine ilişkin kaygıların da olduğuna dikkat çeken Times, 'Planı destekleyen bir görüşe göre bu sistem, kanunları uygulayan kuruluşlar için bilgiye erişimi kolaylaştıracak. Sektör kaynakları ise tek ve büyük bir veri tabanının, yararından daha büyük bir saldırı ve taciz riski taşıdığını söylüyor' diye yazdı.

Star
Necip Aptioğlu