22 Temmuz 2008 Salı

Tatil yapayım derken, 'turist ishali' olmayın!

Turist ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıktığı belirtildi. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ertek, "buz kalıpları güvenli olmadığı için tüketilmemeli" dedi...
ÖNLEMLER
Mustafa Ertek, turist ishalinden korunmak için alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
Kişisel temizliğe dikkat edilmeli, eller her fırsatta yıkanmalı.
Açıkta satılan çiğ ya da az pişmiş gıdalar ile klorlanmamış musluk suları, kirli sulardan elde edilen buz kalıpları güvenli olmadığı için tüketilmemeli. Kaynamış suyla hazırlanan çay-kahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişelerdeki su, kutu içinde satılan karbonatlı içecekler güvenli.
Çiğ ya da az pişmiş et ve et ürünlerinden, kremalı ve mayonezli salatalardan kaçınılmalı.
Kirli bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünleri yenmemeli.
İyi ambalajlanmamış, sokakta ve açıkta satılan yiyecek ve içecekler tüketilmemeli.
Sebze ve meyveler kabuğu soyulmadan çiğ olarak yenmemeli.
İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler seçilmeli.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.
Genel kullanıma açık tuvaletler kullanılırken dikkatli olunmalı, buraları kullananlar ellerini iyice yıkamalı.
(Haberin tamamı için)Radikal
Necip Aptioğlu