29 Kasım 2008 Cumartesi

BİR MİLYON ÇOCUK GELİN VAR!

Tecavüzle, ölüm tehdidiyle evliliğe zorlanıyor, bedenleri gelişirken hamile kalıyor, evlilikleri yargıya intikal etmediği için hakları korunmuyor. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Hüseyin Üzmez’i kurtarmak için evlilik ve cinsel ilişkide rıza yaşını 14’e indirmeye çalışadursun, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen panelde, çocuk gelinlerin hakları masaya yatırıldı.
Hürriyet ve Uçan Süpürge işbirliğiyle gerçekleşen, “Çocuk Gelinler” panelinde, önce iki kısa film izledik. “Nefes al, Alma, nefes al” adlı film, 13-14 yaşlarında babasının zorla evlendirdiği kızın, yıllar sonra gerçekleşen kocasının cenaze töreninde başlıyor. Alma, artık yaşlı bir kadındır. Kendini yaslı kalabalığın arasından yatak odasına atar, evlenmemek için nefesini tutup suya dalarak intihar etmeye çalıştığını hatırlar. Yaşamını sonlandıramamıştır ama tüm hayatı boyunca o nefesi tutmuştur. Nihayet kocası öldükten sonra bu hayattaki ilk nefesini alır. Herkes ağlarken, o artık gülebilmektedir.
“Beni geri çağır hayat” isimli film ise, 15 yaşlarında bir kız çocuğunun, üç yaşlarındaki kızını parka götürmesiyle başlıyor. Bu kız oyuncakçı vitrilerinin önünde duruyor, yanından geçen liseli öğrencilere gıpta ile bakıyor, kızını sallarken, salıncağa binip kendi de sallanıyor. Ve o sırada hayatını geri sarıyor. Bebek bakmak zorunda olmadığını, hamile kalmadığını, gelin olmadığını, babasının onu istemeye gelenlere kapıyı açmadığını ve o kapıdan okula giden bir öğrenci olarak çıkmayı düşlüyor.
Hayatın onu geri çağırması artık zor olsa da, bu tür etkinliklerin diğer mağdur çocukların kurtarılmasında etkili olacağına inanıyorum. Denize atılan deniz yıldızı hikayesindeki gibi, kurtarılan bir çocuk gelin için her şey çok değişecektir. O, yaşama ve birey olma özgürlüğünü kazanacaktır.Panelde, uzman psikolog Feride Yıldırım’ın bir sözü beni çok etkiledi. Dedi ki; “Erken evlilikler ebeveynlerin limonata içip, pasta yiyerek, göbek ata ata, kızlarını cinsel ve fiziksel şiddete yolladıkları bir törendir.”
Hüseyin Üzmez’i kurtarmak için, Adalet Bakanlığı’nın çocukların cinsel istismarına ilişkin suçlara bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin önerileri doğrultusunda evlenme yaşını 14’e indiren, tecavüzde şikayet yaşını 15’ten 14’e düşüren yasa değişikliği için hazırlık yaptığı şu günlerde lütfen paneldeki konuşmacıların seslerine kulak verelim. (Ayşe Aydın/Vatan)