10 Ekim 2011 Pazartesi

EKİM L'MANYAĞI'NDAN ÖZETLE LEZZET LALESİ. Yazan: Yüksek Gurme Süheyl Başdamak


* Merhaba, gırtlak dostları, bu ay da yemek borusunu şenlendiren gurme tüyolarıyla karşınızdayım. Şirin mekanlar, lezzet sırları, damak domaltan tadlar, yiyecek içecek ve çiğnenecek kültürünü sizlere anlatıp tanıştırmak içün yaşayan bendeniz, Yüksek Gurme Süheyl Başdamak, emrinizdeyim efendim.
* Sapanca'daki lezzet durağı Kuddusi Abi'nin yerinde imzalı peçete koleksiyonu var. Kimler Kuddusi Abi'nin yemeklerinden tadmış kimler. Örneğin rahmetli sarışın bomba Marlyn Monroe, dudağıyla imzaladığı peçeteye "Thank you Kuddusi. Patlicanli kebap is beatiful" yazmış. Hemen yanında Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in peçete notu okunuyor: ingilisce olarak "Burada yediğim billur kebabını hiçbir yerde yemedim. Kuddusi Usta mükemmelsin" yazmış. Walt Disney ise küçük sevimli bir miki çizip, konuşma balonuna "Çek bir irmik helvası daha" yazarak şirin mi şirin bir not bırakmış. Daha da enteresanı masa örtülerinde de ünlülerin bıraktığı izlerin olması. Mesela bizim masada daire içine alınmış lekenin kenarında "Brus Vils'in döktüğü cacık" yazıyordu. Başka masalarda ise Robert De Niro'nun devirdiği çorba, Eştın Kuçır'ın damlattığı ayva kompostosu gibi lekeler ve açıklamaları bulunuyor.

Ünlülerin uğrak yeri bu mekana gidip siz de bir leke bırakmaya ne dersiniz?

* . Nişantaşı Robbe Cafe'de zbable tobrarları hadrenlenmiş olarak kubli tabaklarda servis ediyorlar. Şef garson Muhsin'in eline biraz bahşiş sıkıştırırsanız tabağınıza bi parça kuhmekli beharbe de ilave ediyor.

* Mürenli tost... Siz de ilk kez duyuyorsunuz değil mi? Turgutreis deki Tombraks Büfe'nin sahibi Kudret "Niçin müren balığından tost yapılmasın ki?" sorusunu kendine soralı beş yıl oluyor. Beş yıl içinde mürenli tost, damak dostlarının vazgeçilmezi olmuş. Oralara yolunuz düşerse Tombraks Büfe'ye uğrayıp mürenli tost yemeyi ihmal etmeyin...