11 Ekim 2011 Salı

Güle Güle Selma Hoca

Matematiği, çok sonradan anlaşılmaz bir biçimde sevmeme neden olan Türkiye'nin ilk kadın profesörü, hocam Selma Soysal'ı, matematiksel olarak anlatırken sınıfta beni çok güldürdüğü "sonsuzluk" a uğurladık. Gülegüle hocam. A.A

Türkiye’nin yetiştirdiği bilim insanları arasında önde gelen isimlerden biri olan ve Türkiye’nin ilk kadın profesörü Prof. Dr. Selma Soysal 87 yaşında yaşamını yitirdi.
Prof. Dr. Soysal için ilk tören dün yıllarca hizmet verdiği, öğrenciler yetiştirdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusu’nde gerçekleştirildi. Törene Prof. Dr. Soysal’ın eski çalışma arkadaşları, öğrencileri ve ailesi katıldı.
Törene katılan eski milletvekili Mümtaz Sosyal da ablasına duygusal bir konuşma ile veda etti. Konuşmasına “İnsanın ablasını anlatması zor” diyerek başlayan Mümtaz Sosyal, “Selma olağanüstü insanların yanında çalıştı, kendini yetiştirdi. Cumhuriyetin yetiştirdiği ilk bilim insanlarından biri. Bu çatı altında bir matematik kadını olma konusunda büyük başarılar gösterdi. Onunla müthiş gurur duyuyorum” dedi.
Prof. Dr. Soysal Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. (Vatan)